fbpx

FAF medlemsinfo december 2022

Et tilbageblik på 2022: Et krævende år

2022 startede, som vi alle nok husker, ud med corona-restriktioner. Vi navigerede os igennem med ansigtsmasker, håndsprit og de aftalte corona-retningslinjer. I takt med forårets kommen svandt restriktionerne heldigvis og mere almindelige arbejdsforhold kunne igen indfinde sig. Specielt i fiktionsbranchen blev der igen åbnet op for jobs.

Mens jobmarkedet normaliserede sig henover sommeren, betød konflikten mellem streamingtjenesterne og rettighedshaverne i Create Denmark dog, at produktioner ikke blev igangsat om efteråret. Som vi alle ved, var konflikten længerevarende med store konsekvenser og bekymringer for mange i branchen.

Vinteren bragte dog gode nyheder med sig. Med flere aftaler i hus, bl.a. med TV2, Viaplay og senest Netflix, tyder det på, at vi går lysere tider i møde. 2023 vil forhåbentlig udvikle sig til et mere stabilt år, hvad angår job- og indtægtsmuligheder, særligt på fiktionsområdet, når streamingtjenesterne nu igen kan producere i Danmark


Medieforlig og Danmarks nye regering

Danmark har nu fået en rød-blå SVM flertalsregering, og det har stor betydning for hele mediebranchen. Folketingets Medieforlig, som blev indgået med et snævert flertal, står til at blive genforhandlet. Genforhandlingen omfatter kulturbidraget på 6%, der er en afgift på streamingtjenesternes abonnementsindtægter. Indtægten skal gå til at understøtte hele filmbranchens finansiering.

FAF var tilfreds med den vedtagne medieaftale, men må også forholde sig til, at SMV regeringen går i forhandling med de tidligere forligspartier for at ændre den.

For FAF er det vigtigste fortsat, at medieaftalen sikrer ordnede forhold, som følger overenskomsterne og at der kommer penge til hele den danske filmbranche. Finansieringen skal sikre, at der kan arbejdes med den kunstneriske udvikling, så Danmark har et unikt udtryk, der også kan inspirere i den internationale filmindustri. En filmindustri, som er med til at skabe gode jobs og en professionalisering af hele branchen.

Forhandlingerne om implementeringen af streamingtjenesternes bidrag til branchen er i gang, og FAF arbejder sammen med branchens øvrige organisationer for at sikre ordnede forhold og gode jobs i Danmark. Vi vil ikke havne i en nedlukningssituation igen!


Udenlandsk arbejdskraft og dens ansættelsesvilkår

FAF har gennem de seneste måneder fået henvendelser om, at der på danske co-produktioner er udenlandsk arbejdskraft, som efter sigende ikke arbejder efter FAF´s overenskomst med Producentforeningen. FAF har undersøgt henvendelserne, og har i den forbindelse bl.a. bedt DFI om aktindsigt i finansieringen af produktionerne ”Kongens Land” (Zentropa) og ”Den grænseløse” (Nordisk Film).

I de finansielle oplysninger, som DFI har fremsendt til FAF, var alle de interessante tal overstreget og dermed ulæselige. FAF har klaget over manglen på gennemsigtighed til DFI, som DFI har videresendt til Kulturministeriet, der endnu ikke har svaret


Fotografernes arbejdsmiljø ved fodboldkampe

I 2022 er tilskuernes adfærd i forbindelse med fodboldkampe i Danmark blevet stadigvæk mere voldsomme. FAF har fotografmedlemmer, som rammes af kasteskyts under kampene, når de er på arbejde i Parken.

FAF har derfor siden sommeren 2022 haft møder med divisionsforeningen og Parken. Det er helt uforståeligt, at Parken endnu ikke har sikret ordentlige arbejdsforhold og sat bure op for at beskytte fotograferne, når de er på arbejde. FAF vil forfølge sagen i 2023.


Reklamefilmsoverenskomst

FAF´s forhandling med Producentforeningen om en reklamefilmsoverenskomst, der skal erstatte Hensigtserklæring II fra 2009, går fremad. Der er blevet afholdt 3 opstartsmøder, hvor vi sammen har kortlagt praksis i forhold til Hensigtserklæring II.

Der har de svar, som FAF’s medlemmer kom med i spørgeskemaundersøgelsen på reklamefilmsområdet været meget nyttige for vores forhandlingsgruppe. Tak for det.

FAF´s mål er at indgå en reklamefilmsoverenskomst 2023


Kurser og efteruddannelse

Som medlem af FAF er der mange muligheder for at efteruddanne sig. Du kan benytte dig af AOF’s online kursusportal og du kan søge støtte til efteruddannelse gennem FAF-puljen og SKU-midlerne.

FAF tilbyder desuden løbende gratis kurser til medlemmer. Læs mere om de enkelte kurser i kursus-oversigten eller på vores facebook-side – og tilmeld dig på faf@filmtv.dk.


Filmskolens kurser

Den Danske Filmskole tilbyder også en masse spændende kurser og masterclasses i den kommende tid.

Som medlem af FAF kan du tilmelde dig følgende kurser til halv pris:

Storyworlds 2.0.

Tag ordet – med gennemslagskraft

Third Ear og fortælling med lyd

Narrative dokumentariske podcasts

Læs mere om de enkelte kurser og kontakt FAF på faf@filmtv.dk for at få tilsendt rabatkoden.


Medlemsfordele

Vidste du, at du som medlem af FAF får rabat på en lang række ting – lige fra forsikringer og delebilsordninger til online yoga og masterclasses på Filmskolen.

Under Medlemsfordele og Kurser kan du læse mere om de kontante fordele, der er ved at være medlem af FAF.

De nyeste medlemsfordele inkluderer bl.a. online yoga til halv pris, gear til den kolde vinter hos Nordic Heat med 12% rabat og besøg hos Tivoli Friheden i Århus med 50 kr. i rabat på entréen.

Læs mere under Medlemsrabatter. Listen opdateres løbende.


FAF’s hjemmeside

I FAF arbejder vi løbende på at opdatere hjemmesiden. I løbet af 2023 får den et visuelt løft og gennemgår en optimering af brugerfladen.

Er der noget, DU savner på hjemmesiden eller har du en god idé til, hvad der ville gøre den bedre eller mere brugervenlig, så hører vi meget gerne fra dig!

Skriv til FAF på faf@filmtv.dk.


Lønninger 2023

Husk, at lønningerne i fiktionsoverenskomsten stiger med 2,5 % i 2023.

Du kan nu finde fiktionslønningerne for 2023 på FAF’s hjemmeside her.


Talspersonhåndbog

I samarbejde med bestyrelsen og medlemmer af FAF har FAF udarbejdet en Talspersonhåndbog – et redskab til at navigere i Fiktionsoverenskomstens regler og paragraffer.

Talspersonhåndbogen bliver gennemgået på kurset ”Faglig fredag – Pizza-aften for talspersoner og arbejdsmiljørepræsentanter” den 20. januar 2023, hvor vi håber, at alle, som måtte være nysgerrige på Fiktionsoverenskomsten og arbejdsforhold generelt, vil være med på en hyggelig og informativ fyraften.

Talspersonhåndbogen er også at finde på FAF’s hjemmeside, hvor alle kan downloade og bruge den som opslagsværk.

Har du forslag, kommentarer eller anden feedback til Talspersonhåndbogen – hører vi meget gerne fra dig! Håndbogen skal gerne være så brugervenlig og forståelig som muligt, og vi vil derfor meget gerne have tilbagemeldinger på den.

Skriv til FAF på faf@filmtv.dk.


Freelancernes Julefrokost

Lørdag den 3. december blev Freelancernes Julefrokost afholdt med stor succes. FAF var glade for at kunne støtte op om afholdelsen af Freelancernes Julefrokost med et sponsorat og en mandelgave.

Årets mandelgave, som bestod af et års gratis medlemskab af FAF og en flaske champagne, gik i år til:

Costume Designer Rikke Simonsen

Stort tillykke!


Lukket mellem jul og nytår

Sekretariatet i FAF holder lukket mellem jul og nytår.

Vi kan kontaktes på hovednummeret 33 14 33 55 ml. kl. 10-15 til og med den 23. december 2022 – og vi er tilbage på kontoret igen fra mandag den 2. januar 2023.

Akuttelefonen er dog altid åben 24/7 på tlf.: 20 97 44 94.

Bemærk, at akuttelefonen kun er til nødstilfælde uden for almindelig arbejdstid

Vi ønsker alle medlemmer en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×