fbpx

FAF medlemsinfo juni 2021

Nu lukker Danmark og branchen for alvor op igen

Danmark genåbner snart hele samfundet, og den sidste del af branchen kan endelig komme tilbage på arbejde. Det gælder specielt event og sportsområdet. COVID-19-smittetallene er på retræte, og derfor udløber FAF´s COVID-19-aftale med Producentforeningen også den 31.juli 2021, med den dispensation, der blev givet fra Fiktionsoverenskomsten. Det betyder, at lukkes en produktion ned af COVID-19-årsager efter den 31.juli 2021, går du ikke ned i løn.

COVID-19-aftalens regler om tests og karantæne fortsætter i resten af overenskomstperioden, men vi håber alle på, at de snart ikke længere er aktuelle.

Producenter der har saglige grunde til, at den ansatte testes kan frem til den 1.juli 2021 kræve det, imod at tidsforbruget opgøres som almindelig arbejdstid.

Lovgrundlaget er under behandling i Folketinget, med henblik på en forlængelse, frem til den 1.november 2021. Behovet for test vil gradvist reduceres i takt med at flere vaccineres og får et gyldigt Coronapas.

Producenten har ansvaret for arbejdsmiljøet på produktionen, og dermed også retten til at beslutte brugen af værnemidler. FAF har aftalt med Producentforeningen, at det er Producentforeningens ansvar, at melde nogle overordnede retningslinjer ud for brug af værnemidler og evt. øvrige beskyttende foranstaltninger. Det vil derefter være op til den enkelte arbejdsmiljøorganisation på produktionen, at fastlægge de videre retningslinjer, sammen med COVID-19-repræsentanten. I dette arbejde indgår holdets arbejdsmiljørepræsentant.

Det har været meget få produktioner, der har anvendt dispensationen fra Fiktionsoverenskomsten, og kun i meget få dage pr. produktion. FAF har dermed sikret, at der har været meget arbejde i Danmark på fiktionsområdet under ordnede forhold.  Det skyldes ikke mindst, at COVID-19 aftalen har betydet, at det danske produktionsmiljø, har turde starte op tidligt, bl.a. fordi, producenterne har undgået meget dyre forsikringer i mod COVID-19-smitte.

 

Arbejdskraftsmangel på Fiktionsområdet

Corona-restriktionerne var ikke fjernet før produktionsmiljøet indkaldte til en branchekonference om arbejdskraftsmangel, i primært fiktionsbranchen, på Filmstationen i Værløse.

Vision Denmark, en interesseorganisation for bedre produktionsvilkår i Danmark, afholdt en konference den 2. juni 2021 med bred repræsentation fra branchen.

Alt pegede på, at især fiktionsbranchen og spilområdet har kapacitetsproblemer. Se en recap-video fra konferencen HER med deltagelse af blandt andre Brian Mikkelsen, Jan E. Jørgensen, Klaus Ladegaard samt en lang række danske producenter og brancheaktører.

 

Arbejdsmiljøet i branchen

Arbejdsmiljøet, såvel det fysiske som psykiske, er under pres, og har været det længe. Mange melder ind om, at produktionsmiljøet er blevet hårdere og produktiviteten har været stigende, uanset om der har været Corona forhindringer hele tiden. Specielt produktioner til streamingtjenesterne har et unaturligt højt tempo og krav til produktivitet. FAF modtager som resultat af dette flere henvendelser end normalt om stress, også fra erfarne kræfter i branchen.

Hele spørgsmålet om Work-life balance er konstant i centrum på vores freelancerområde, og er noget FAF´s bestyrelse prioriterer og vil tage op i den kommende fiktionsoverenskomstforhandling med producenterne.

 

2020 rettighedsmidler til fotografer, klippere og instruktører kan klareres

Udsendelser fra 2020 er lagt ind i https://rettighedssystem.dk/ fotografer, klippere og instruktører kan klarere deres rettighedsmidler. Rettighedsmidlerne fra 2020 planlægges udbetalt omkring september/oktober 2021.

 

Den Danske Filmskoles årgang 2021 er færdiguddannede – tag godt i mod dem i branchen

Se afgangsfilmene 2021 fra Den Danske Filmskole på det store lærred, inden de bliver tilgængelige på dr.dk i 30 dage fra den 18. juni 2021. Du kan se dem i tre danske byer på det store lærred.

 

Dokumentar:

Søndag den 13. juni – Øst for Paradis – Aarhus

Mandag den 14. juni – Empire – København

 

Fiktion:

(Nordisk Film biografer):

Søndag den 13. juni – Aarhus

Mandag den 14. juni – Odense

Onsdag den 16. juni – Dagmar, København

Onsdag den 16. juni – Empire, København

 

 

 

 

 

 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×