YouSee konflikten
Forstå YouSee-sagen – FAQ – FAF
- august, 2024
1.Hvad har YouSee gjort?
Den 15. marts 2024 opsagde YouSee alle aftaler med rettighedshaverne i regi af UBOD, Koda og Copydan til ophør pr. 1. april 2024 og indleverede stævning ved Sø- og Handelsretten uden varsel for at nedbringe rettighedsbetalingen med mere end 70%. En sådan retssag kan vare fem til syv år.
YouSee bruger nu FAF´s rettighedshaveres indhold uden aftale!
Alligevel sælger YouSee stadig indholdet til deres tv-kunder – uden aftale om brugen og betaling.
- Hvad betyder det for rettighedshavere?
Hvis YouSee får medhold i deres ekstreme påstand, vil det ramme alle de mennesker, der skaber det indhold, som YouSee sælger til deres tv-kunder, hårdt på økonomien. Rettighedsbetalingen en del af den samlede indtægt, der knytter sig til frembringelsen og udnyttelsen af vores værker. Undersøgelser viser, at rettighedspengene er en væsentlig del af indtjeningen for en del rettighedshavere i FAF, som vil blive alvorligt økonomisk ramt, når YouSee kræver en nedgang i betalingen på mere end 70%. - YouSee siger, at de har tilbudt rettighedshaverne en betaling, mens konflikten er igang, hvorfor tager rettighedshaverne ikke imod det?
YouSees tilbud om betaling er ikke et reelt tilbud. For YouSee vil ikke oplyse, hvad betalingen konkret dækker over, hvilket gør det umuligt at fordele den til de mange rettighedshavere. Derudover forbeholder YouSee sig retten til at kræve pengene tilbage med strafrenter, hvis de vinder en eventuel retssag om fem-syv år.
- Hvorfor er det et problem, at YouSee bruger vores film og tv-programmer, mens vi afventer, at sagen bliver behandlet ved domstolene?
YouSees handlinger lige nu svarer til, at du går ind i en butik, tager en vare på hylden og siger til ekspedienten, at du kommer tilbage og betaler, når I er blevet enige om en pris om fem-syv år. Det er både urimeligt og ulovligt, og det kan vi ikke acceptere. - Er betalingen for det danske indhold for høj, som YouSee hævder?
YouSee har gennem årene købt flere rettigheder, som bl.a. gør, at deres kunder kan se tv, når de vil, hvor de vil. Og jo flere rettigheder, jo mere skal der betales. Den nuværende betaling er derfor helt rimelig for de film og tv-programmer, som YouSee tjener gode penge på at videresælge i tv-pakker til deres kunder.
Eksempel:
- YouSee betalte i 2023 72 kr. til rettighedshaverne i regi af Copydan, Koda og UBOD for indholdet om måneden for en fuldpakke. Det svarer til 10,3% af prisen. Penge som gik til tv-stationer, producenter af film, musik og tv, skuespillere, manuskriptforfattere, fotografer, filmklippere og mange, mange flere.
- Men selvom YouSee har købt flere rettigheder, kræver de alligevel, at betalingen til rettighedshaverne skal nedsættes fra 72 kr. til 20 kr. om måneden for en fuldpakke. Det er samtidig med, at prisen for en fuldpakke hos YouSee i 2024 er steget til 759 kr. om måneden.
- Hvad gør vi rettighedshavere nu?
Så længe der ikke er nogen aftale om at bruge rettighedshavernes film og tv-programmer, og YouSee fortsætter med at bruge indholdet, så vil FAF gøre, hvad vi kan for at stoppe det. En konsekvens kan blive ”sort skærm,” hvor vi får fjernet rettighedshaveres værker fra YouSees tjenester. - Kunne vi have gjort noget anderledes for ikke at ende i denne situation?
Alle os, der producerer film og tv, har forhandlet med YouSee i et år og forsøgt at komme YouSee i møde for at undgå en lang konflikt.
FAF er på det rene med, at betalingen testes, og vi har foreslået YouSee at gå til Ophavsretslicensnævnet, som netop er skabt af Folketinget til det formål. Her ville sagen typisk kunne afgøres relativt hurtigt.
Men YouSee har valgt at gå til domstolene, hvor en sag kan tage op til fem-syv år eller mere, alt imens vi ingen betaling får, som kan fordeles.
Læs også Copydans Q&A om sagen HER.